Sa devedeset i četiri godine obavlja poslove sekretara u novom premijerligašu!

Milenko Maljenović/Sekretar FK Sloga Meridian Doboj

Milenko Maljenović, sekretar Fudbalskog kluba Sloga Meridian iz Doboja, koji u svojoj 94.godini života aktivno radi sekretarske poslove u novom premijerligašu, otkriva kako mu godine ne predstavljaju problem da bude radno sposoban:

Prvo, prilično sam zdrav čovjek, nemam nekih većih zdravstvenih problema i što je veoma važno, mozak me dobro služi!

Milenko ovo govori uz osmijeh na licu..licu koje  izgleda prilično mlađe nego kod drugih ljudi njegovih godina i nastavlja:

Drugo, morate voliti ljude, fudbal, morate voliti klub. Mladost je svuda oko mene. Po godinama, mnogim igračima bih mogao biti prapradjed.

Dok govori, ne muči se da sastavi rečenicu. U jednom momentu malo staje sa pričom , kao da analizira sve što je do tada rekao, a onda daje zaključak:

Enrgija koju oko sebe šire ovi momci na mene djeluje pozitivno i daje mi dodatnu snagu. Mislim da je to presudno u mom slučaju u vezi broja godina mog života i poslova koje obavljam u klubu. Ima tu još nešto, posla je mnogo, nekada ne mogu glavu podići od radnog stola i nemam kad razmišljati puno o sebi, da li me šta boli, muči.. samo guram dalje i to je to.

Na pitanje da li mu ostali članovi kluba pomažu kada treba, Milenko odgovara:

Naravno, uvijek su tu da mi pomognu. Teško da ovo može  raditi samo jedan čovjek, bez obzira na godine života. Ja, sa druge strane, imam iskustvo i znanje u svemu ovome i tako nadoknadim neke svoje nedostatke. Sve brzo napreduje, posebno tehnika koja mijenja način rada..teško je to sve upratiti, ali kad mi nešto zapne u pomoć mi priskače ova mlađarija, dobri su to momci i dobri ljudi.

Prekida razgovor i pokazuje prema svom mobilnom telefonu koji je zazvonio. Uzima ga u ruke, nekako na takav način da tome pridodaje određenu važnost. Prvo čita ko ga zove, a zatim prstom, veoma sigurno i bez drhtanja, prevlači preko ekrana i javlja se. Po završetku razgovora ostavlja telefon i komentariše:

Doskora sam imao telefon na tipke, sada mi kupili ovaj bez tipki. Na starom se sve pritiskalo, na ovom se više nešto prevlači…gore, dole, lijevo desno…al’ snalazim se!

Milenko Maljenović/Sekretar FK Sloga Meridian Doboj

Milenko je šezdesetih godina prošlog vijeka bio jedan od osnivača i igrača tadašnjeg FK Ozren Rječica, a igrao je i za FK Natron iz Maglaja. Kaže, bilo je to neko drugo vrijeme i fudbal se igrao srcem bez nekih velikih profesionalnih normi:

Učestvovao sam u osnivanju kluba koji se tada zvao Ozren Rječica i djelovao je na maglajskom području.To je bilo početkom šezdesetih godina prošlog vijeka. Igrao sam za taj klub i za Natron iz Maglaja. Kada sam prestao da igram, u ova dva kluba sam dugo obavljao razne funkcije. Bilo je to drugo vrijeme, fudbal se više igrao iz ljubavi a ne zbog novca…davno je to bilo i teško je to objasniti bilo kome ko nije iz tog vremena.

U dobojskoj Slogi je preko petnaest godina, ne krije da je mnogo vezan za klub, a ima i poruku za sadašnje igrače Sloge Meridian:

Preko petnaest godina sam sekretar Sloge. Klub mi mnogo znači, ovo mi je druga kuća. Evo, doživio sam da će se ovdje na Lukama igrati i premijerligški fudbal. To me mnogo veseli. Našim igračima bih poručio samo jedno – djeco, igrajte fudbal iz ljubavi i uživajte u igri!

Milenko Maljenović/Sekretar FK Sloga Meridian Doboj