Pobjeda Sloge Meridian protiv Sarajeva za neke iznenađenje, a za druge ne!

Sloga Meridian je odmah u utakmici prvog kola nove sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine, napravila odličan posao tako što je pobijedila Sarajevo na Koševu rezultatom 2:1.

Sloga Meridian Doboj

Neki mediji su ovaj rezultat okarakterisali kao iznenađenje, zapostavljajući činjenicu da je ekipu dobojskog premijerligaša sastavio po svojoj mjeri trener Vlado Jagodić, definitivno jedan od najiskusnijih bh.fudbalskih stručnjaka. Zapostavili su i to da je Sloga Meridian imala odličan pripremni period na Zlatiboru, gdje je odigrala pet prijateljskih utakmica bez poraza i to protiv veoma ozbiljnih ekipa. Dva puta je igrala neriješeno, a tri puta slavila. Pomalo je neopravdano minimizirana i generalka u kojoj su igrači Vlade Jagodića pobijedili odličnu ekipu Laktaša. Znači, šest utakmica bez poraza, a sada kruna svega, niz sa odličnom igrom je nastavljen u prvenstvu i to ni manje, ni više, nego protiv favorizovane ekipe Sarajeva na Koševu. Ako je trijumf Sloge Meridian iznenađenje, sigurno nije posebno veliko, jer činjenice govore drugačije. Naravno, treba imati u vidu da svakako ne bi bilo iznenađenje da je slavio bordo tim, ali to se nije dogodilo.

Sloga Meridian Doboj

U razgovoru sa Vladom Jagodićem, trenerom dobojske Sloge Meridian, moglo se zaključiti da ni on pobjedu protiv Sarajeva ne bilježi kao neobičnu ili splet nekih srećnih okolnosti, nego je vidi kao rezultat zalaganja igrača na terenu koji su ispoštovali sve što je od njih tražio. Na prvom mjestu taktičku odgovornost i sve ono što je rađeno u pripremi utakmice protiv ekipe sa Koševa…

Vlado Jagodić, šef stručnog štaba Sloge Meridian

“Mislim da smo ovom pobjedom na Koševu, iako smo u posljednja dva – tri dana radili u specifičnim uslovima zbog nažalost nastale situacije koja je već uopšte poznata, napravili veoma veliku stvar osvajanjem tri boda. Mislim da mnogi nisu vjerovali da mi možemo doći do pozitivnog rezultata, uzimajući u obzir vrijeme u kojem smo gostovali na Koševu. Sva ta situacija i pompa oko Sarajeva… promjena trenera, povratak navijača. Sve su to neke stvari koje su pokazivale da ćemo mi imati težak zadatak. Mene lično najviše veseli da smo radili sve ono što smo slagali, uigravali i taktički postavljali kroz utakmice na Zlatiboru, a to je ono što smo mislili da postavimo protiv Sarajeva, na kraju smo tako i igrali” – rekao je Jagodić na početku razgovora.

Milan Milanović i Miloš Nikolić, FK Sloga Meridian

Nije mogao Jagodić da još jednom ne naglasi koliko mu ova pobjeda znači, kako bi istu posvetio Vedranu Sofiću, prerano preminulom treneru i rukovodiocu omladinskih selekcija Sloge Meridian. Nije šef stručnog štaba dobojskog premijerligaša zaboravio ni najvjernije navijače…

“Kada trener vidi da ekipa sve to prihvata, da i onaj najmlađi, i onaj najstariji igrač rade u interesu konačnog rezultata, onda je to svakako ohrabrenje, pogotovo kada se igra protiv Sarajeva na Koševu. Kada sam okupio igrače na završetku utakmice, rekao sam da mi je najdraže što pobjedu možemo posvetiti našem preminulom treneru Vedranu. Takođe mnogo pozdravljam grupu naših navijača koja je došla da nas bodri na Koševu. Svaka im čast i veoma mi je žao što nismo imali priliku da odemo pred njih da ih pozdravimo poslije završetka utakmice, jer oni su u devedesetoj minuti morali da napuste stadion. Međutim to su organizacione stvari na koje ne mogu da utičem” – naglasio je trener dobojskog tima.

Vlado Jagodić, Marko Mazalica i Anđelko Tadić

U daljem razgovoru je istakao igru njegovih igrača u drugom poluvremenu…

“Ono na šta mogu uticati, to je kako će mi ekipa igrati i kako će se ponašati. Ne treba zaboraviti da smo mi na ovoj utakmici bili bez Redžića, koji nam je u veznom redu izuzetno bitan igrač. Naravno,neko će reći da je njima nedostajao Ziljkić ili Balta, ali oni imaju dvadeset i pet igrača izuzetno skupo plaćenih, koji su zaista kvalitet. Posebno me impresioniralo što smo drugo poluvrijeme odigrali baš onako kako sam tražio od igarača i kako smo se dogovorili. To je donijelo prevagu na terenu, to je donijelo situaciju da smo pored postignutog gola imali stativu iz kontre koju je brzo istrčao, a zatim i šutirao Šipovac. Takođe smo dva puta izlazili brojčano u prednosti ali nismo uspjeli poentirati. Kada sve to pogledamo, moramo biti prezadovoljni. Ta crna rupa između dvanaeste i tridesete minute, gdje smo dozvolili veliki luksuz da nas protivnik kazni poslije centrašuta sa strane, to se ekipi ne smije događati” – istakao je iskusni fudbalski stručnjak.

Vlado Jagodić, šef stručnog štaba Sloge Meridian

Jagodić je pokazao veliko zadovoljstvo načinom na koji je Vidić postigao oba gola za njegov tim, a to ga je podsjetilo na sopstvenu karijeru u kojoj je većinu golova postigao glavom…

“Vidjelo se da mi imamo jednu specifičnost, možda i najviše izraženu u cijeloj ligi, a to je da imamo izuzetno skočnu i nadprosječno visoku grupu igrača. Takođe imamo veoma dobre izvođače prekida i to je nama u četrdeset i četvrtoj minuti donijelo gol sa kojim smo izjednačili, a to je idealno vrijeme za izjednačenje pa ići na poluvrijeme. Ja rijetko kada ističem pojedince i zadovoljan sam nastupom svih debitanata, ali dva gola na koševu koji me podsjećaju na moju karijeru, jer nekada sam i ja tako postizao većinu golova glavom, tjera me da istaknem Vidićev kvalitet koji je došao do izražaja u ovoj utakmici. Naravno, drugi igrači su mu bili asistenti u pravo vrijeme i vjerujem da to možemo dizati na još veći nivo” – zaključio je trener ekipe sa dobojskih Luka.

Dejan Vidić, FK Sloga Meridian

Na kraju razgovora Jagodić se dotakao i sljedeće utakmice protiv sarajevskog Željezničara…

“Već sam rekao da poslije ove pobjede nema uzlijetanja, mi smo čvrsto sa obje noge na zemlji. Za sljedeću utakmicu protiv Željezničara ćemo se spremati kao i za ovu sa Sarajevom. Naravno taktički drugačije, ali da napravimo što Sloga Meridian do sada nije, a to je pozitivan rezultat protiv Željezničara” – rekao je Vlado Jagodić, šef stručnog štaba Sloge Meridian.

Vlado Jagodić, šef stručnog štaba Sloge Meridian
Sloga Meridian Doboj

Sloga Meridian Doboj