Mladi futsaleri Doboja su budućnost bosanskohercegovačkog futsala!

Malo je sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini koji se mogu pohvaliti rezultatima u radu sa juniorskim selekcijama, kao što je Futsal klub Doboj.

Juniori Futsal kluba Doboj

Juniori Doboja u kontinuitetu postižu izvanredne rezultate u U-19 Premijer futsal ligi Bosne i Hercegovine, neki od njih su redovno na spisku i prvog tima, a pored toga – trojica su u sastavu bosanskohercegovačke U-19 futsal reprezentacije.

Povodom svega navedenog, Futsal klub Doboj je udovoljio molbu našeg portala i dostavio nam dopis sa fotografijama o svojim juniorima koji su na spisku Ive Kreze, selektora juniorske reprezentacije…

U jeku završnih kvalifikacija za U-19 Evropsko prvenstvo koje naša reprezentacija igra u Širokom Brijegu, svi ljubitelji futsala će imati priliku da se uvjere u kvalitete naših momaka koji će voditi bitku sa Francuskom, Grčkom i Azerbejdžanom. Kada je selektor Ivo Krezo objavio spisak igrača koji će predstavljati našu reprezentaciju, mogli smo da vidimo, pored igrača iz Salinesa, Hercegovine, Mostara, Radnika, Sarajeva, Seljaka, i tri imena igrača iz futsal kluba Doboj. Ti momci, zajedno sa ostalima sa spiska, predstavljaju budućnost ovog sporta u našoj zemlji.

Spisak igrača juniorske futsal reprezentacije BiH

Krenimo prvo od onoga koji stoji među stativama, golmana koji je još prošle godine sa sedamnaest godina nastupao u futsal Premijer ligi BiH i branio neke od bitnijih mečeva. Ove godine je standardan na golu premijerligaša i može se reći da je među iskusnijima u timu. Riječ je o momku koji dolazi iz Dugog Polja, Mihajlu Raduloviću, rođenom 2004. godine. Golman koji je prošao sve selekcije FK Modriča, opredijelio se za futsal prije godinu i po i dalje iz nepoznatih razloga, kako sam voli da kaže. Ostao je bez oca prije šest godina i to ga je natjeralo da odrasta brže od svojih vršnjaka. S obzirom na to da živi na selu, prosto je nevjerovatno kako uspijeva da iskombinuje radne obaveze, školu i treninge. Dan mu počinje u pet sati ujutru, kada prije škole obavi poslove koji se obaviti moraju, a zatim slijede školske obaveze koje ne smiju biti zapostavljene. Nakon toga dolazi kući i ponovo radi, a naveče ima trening koji ne propušta i na koji rado dolazi. Kaže da su mu porodica i djevojka najveća podrška u životu i da mu oni daju veliku volju i energiju da uspije u postavljenom cilju. Zanimljiva je činjenica i to da je njihova porodica sportska i da Mihajlov godinu dana stariji brat Milan takođe igra u Futsal klubu Doboj, a da je mlađi brat Miodrag, koji ima dvanaest godina i nastupa za FK Pelagićevo, možda i najtalentovaniji među njima.

Braća Radulović

Drugi naš igrač koji brani boje reprezentacije je Slaven Ristić, takodje rođen 2004. godine. Dolazi iz Modriče i prošle godine je počeo da igra futsal. Prije toga se bavio samo velikim fudbalom. Zanimljiva je činjenica da je Ristić ove sezone u juniorskoj ligi postigao 22. pogotka i time zaslužio poziv u reprezentaciju, iako ranije nije bio pozivan. Time je pokazao i dokazao da se kvalitet i dobar rad uvijek isplati. S obzirom na to da je završio trogodišnju školu i već počeo sa radom u struci kao varilac, kaže da nema mnogo slobodnog vremena za druženje i odmor, ali da vjeruje da se uz veliku posvećenost dolazi do uspjeha. Kao uzora u futsalu naveo je Vladimira Džombića, futsalera Radnika iz Bijeljine, koji je poznat široj javnosti kao jedan od najboljih igrača u državi. Plan i želja u budućnosti su mu da bude igrač koji ispunjava očekivanja koja traže treneri u datom momentu, a prije svega da uživa u futsalu jer je dug put ispred njega.

Slaven Ristić

Za trećeg igrača je javnost u Bosni i Hercegovini odavno čula, jer je i prošle godine privlačio pažnju svojim talentom. Riječ je o Anelu Spreči, momku rođenom 2004. godine, a nastanjenom u Mravićima, opština Doboj Jug. Ove sezone, njegov gol protiv Sarajeva je proglašen za gol kola. Zanimljiva je činjenica da je proglašen za najboljeg sportistu opštine Doboj Jug za 2022.godinu u kategoriji seniora, iako je još uvijek junior. Samo to priznanje govori o kakvom se talentu radi. Razlog zbog koga je zavolio futsal jeste taj što se igra brže i potrebno je dosta više razmišljati jer se futsal kao sport razvija iz dana u dan. Uzor mu je Sergio Lozano Martinez. Kaže da bi za početak volio igrati Premijer futsal ligu, a da su mu planovi i da napravi karijeru van granica naše države. S obzirom na to da je ovu sezonu standardan igrač Futsal kluba Doboj, prva želja mu je već ispunjena, a za ostalo mu je potrebno još dosta rada i truda.

Anel Sprečo

Jedan od bivših igrača Futsal kluba Doboj Srđan Ćatić, a sada član Mostar Staklorada, takođe je juniorski reprezentativac BiH, kao i povremeni reprezentativac Kosta Kuzmić, koji je trenutno član Salinesa.

Treba napomenuti da pored pomenutih momaka u Doboju stasavaju i drugi igrači za koje će se tek u budućnosti čuti i koji su već imali značajnu minutažu ove sezone u seniorskoj konkurenciji. Među njima je Belmin Starčević, koji je već odavno pokazao da se na njega može ozbiljno računati kada su u pitanju mečevi protiv najjačih ekipa u ligi. Takođe da pomenemo i Luku Čanića (16 godina) i Sašu Todorovića (17), koji su postigli prvijence u seniorskom rangu takmičenja. Ovo su samo neki od naših igrača pred kojima je svijetla budućnost u futsalu.

Juniori Futsal kluba ,,Doboj‘‘ su prošle godine igrali završnicu za šampiona države i na kraju bili 3. u konkurenciji Salinesa, Hercegovine i Sarajeva. Ove godine vode bitku sa Bijeljinom i Sarajevom za ponovni odlazak na fajnal for.